Campus Reus
 
 
  
 

Llibre-Guia sobre les músiques del Magrib

"Guía de las Músicas del Magreb" és un llibre realizat per Rubén Caravaca i Yolanda Agudo (coordinadors) i editat per Asociación Cultural Fabricantes de Ideas (Madrid, 2007 ) ISBN 9788461151264, escrit en castellà, 276 pàgines (20 x 22,5 cm.)

La realitat de les músiques del Magrib és bastant desconeguda per a la majoria del públic europeu. Tot just alguns dels artistes residents en altres països diferents als del seu origen gaudeixen de popularitat. L'actualitat no té res que veure amb els tòpics i informacions habituals que se'ns transmeten. A la realitat musical històrica, potser la més coneguda, cal afegir les noves propostes que estan sorgint i que els mitjans de comunicació no reflecteixen, ni els gestors culturals -amb algunes excepcions- es recorden d'incloure en les seves programacions.

Grups de rock, rap, fusió... configuren aquesta nova onada musical que està contribuint als canvis socials, polítics i culturals dels seus respectius països. Aquests nous protagonistes presenten els seus treballs en més de mig centenar de festivals en el Magrib al llarg de l'any.

Grups gòtics femenins, DJ's de projecció internacional, raves en el desert, pàgines web, publicacions especialitzades, concerts en quilomètriques platges o en oasis... estan creant una escena musical única, allunyada de les grans indústries culturals, del consum fàcil, en les quals participen molts milers de joves.

Treballs en comú, autoafirmació cultural, creadors i impulsors d'espais de llibertat individual i col·lectiva, que donen vida a aquesta nova realitat musical magrebina. Tot això sense renunciar a la riquesa de la seva diversitat cultural històrica que, fusionant-la amb noves propostes, està donant lloc a alternatives musicals amb identitat pròpia.

Treballs realitzats des de la independència amb el valor de treure'ls endavant sense tot just suport, i amb la por sempre present davant la reacció d'aquells que sempre veuen amb recel aquest tipus d'activitats que sorgeixen sense cap control.

Part de tot això està en aquesta "Guia de las músicas del Magreb", on trobaràs informació en més de 250 fitxes, d'artistes, festivals i conceptes, que poden ser d'interès tant per a professionals com per a curiosos que vulguin acostar-se a aquesta realitat, tan pròxima i tan llunyana al mateix temps.

CONTINGUT

- Ressenya històrica del Magrib (Luis Calvo Panzano)

- Catorze quilòmetres d'oceà (Rubén Caravaca Fernández)

- Joventut, música i polèmica en el Magrib (Amel Abou el Aazm)

- El mapa sonor del Magrib (Javier Losilla)

- El que no es coneix, no existeix (Badre Belhachemi)

- La música del desert, última parada? (María Elena Morató)

- El haul del Sàhara Occidental (Manuel Domínguez)

- Shaabi algerià: l'herència clàssica (María Elena Morató)

- Un viatge turístic-musical (Ferrán Morillas Vilanova)

- Premsa cultural en el Magrib (Amel Abou el Aazm i Badre Belhachemi)

- TV5 i la seva relació amb el Magrib (Zina Berrahat)

- Artistes, festivals col·lectius, revistes i conceptes

- Epíleg

- Índex d'artistes

- Índex de festivals

- Discogràfiques

- Pàgines web d'interès i bibliografia

- Crèdits i agraïments

Profusament il·lustrat a tot color

Més info:

www.musicasdelmagreb.com/

rubencaravaca.blogspot.com/2007/12/gua-de-las-msicas-del-magreb-eplogo_15.html

www.lafabricadeideas.net/principal.php

 
   
 
 
 
 fletxa anterior 
 
 Una creació d' Editio Software  · Editat i publicat amb Editio Interdum  · Avís legal