Campus Reus
 
 
  
 

Capitalismo (financiero) global y guerra permanente -El dólar, Wall Street y la guerra contra Irak-

Ramón Fernández Durán.

La caiguda del bloc de l'Est no va suposar certament la fi de la història ni de les ideologies, pel que abordar el que s'ha vingut a anomenar la "globalització capitalista" com un projecte únic i homogeni no ens permet comprendre la complexitat d'un món abocat a la guerra permanent contra els "eixos del mal" que oportunament es poden anar creant.

En el cas de la guerra contra L'Iraq, el control d'Orient Mitjà i d'una part molt important de les reserves de petroli mundials juguen un paper destacat. Però reduir el conflicte a això no ens ajuda a entendre la composició actual d'aliances que es dibuixen ni la confrontació d'EEUU amb part dels seus aliats tradicionals, com Alemanya i França.

Per comprendre l'actual siatuación és necessari considerar les tensions entre els diferents projectes hegemònics actuals ha introduït la creixent "financiarització" del capitalisme global; és a dir, el creixent poder de l'economia especulativa sobre l'economia mundial. Aquest procés, encara que s'estén imparable en tot el món, no ha afectat a totes les economies per igual.

Més enllá de la nova ideologia de la "Vella Europa" democràtica contra "l'unilateralisme autoritari" dels EEUU, estem assistint a un conflicte entre projectes capitalistes, entre economies encara depenents en part de l'economia productiva -com França i Alemanya- i amb voluntat d'apropiar-se d'una part del mercat financer amb un projecte monetari propi: una Unió Europea forta amb un euro fort; i economies altament financiaritzades, amb una economia productiva a la baixa, i amb un projecte econòmic i militar al qual defensar: el "Règim Dòlar-Wall Street", auspiciat pels EEUU i el Regne Unit (un pais fora de l'òrbita de l'euro).

Ramón Fernández Durán, membre d'Ecologistas en Acción, sense tecnicismes innecessaris i de forma clara i precisa, ens introdueix en el complexe i desconegut món de les finances, aportant els conceptes i referències clau que ens han de permetre comprendre els mecanismes que actualment governen el món, generant una concentració de riquesa sense precedents i l'expulsió del sistema de parts creixents de la població mundial, abandonada a la seva sort en mig d'una creixent catàstrofe humanitària i mediambiental, accelerada per l'Estat de guerra permanent al qual ens ha portat el vell i, de moment, invicte, Capitalisme.

Virus Editorial i Baladre

273 pàgines

 
   
 
 
 
 fletxa anterior 
 
 Una creació d' Editio Software  · Editat i publicat amb Editio Interdum  · Avís legal